Concert la casa memorială „Vasile Alecsandri”

Marți, 13 iulie 2021, ora 19.00

Muzeul “Vasile Alecsandri”

Mircești, Județul Iași

Accesul la concertele SoNoRo Conac este liber și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.
Rămânem în Moldova, pentru a celebra bicentenarul Vasile Alecsandri - 200 de ani de la nașterea poetului. Celebrarea va avea loc printr-un concert chiar în casa poetului, construită după planurile acestuia și sub supravegherea soției sale, Paulina. Casa de la Mircești este un alt loc în care istoria țării noastre se împletește cu vasta cultură europeană din care face parte. Aici Alecsandri a compus cea mai mare parte a operei sale, dar casa de la Mircești a fost și locul în care s-au reunit nume importante ale mișcării pașoptiste, mișcare revoluționară cu caracter pașnic în Moldova, denumită în epocă „revolta poeților”.
În casa de la Mircești au concertat și compozitorul maghiar Franz Liszt, și rapsodul Barbu Lăutaru, ambii poli ai unei culturi cu influențe care mergeau în ambele direcții, dinspre cea elevată spre cea populară, dar și dinspre folclor spre muzica cultă. Însuși Alecsandri a compus o parte importantă a operei sale sub influența cântecelor populare, pe care le descoperă în timpul unei călătorii în munții Moldovei. Atunci va scrie primele sale poezii în limba română, grupate mai târziu în ciclul “Doine”, al căror format îl urmează îndeaproape pe cel popular din care au fost inspirate.

Program

George Enescu (1881-1955)

Aubade pentru trio de coarde în do major

Pablo Casals (1876-1973)

Cântecul Păsărilor pentru violoncel solo

Zoltán Kodály (1882-1967)

Duo pentru vioară și violoncel, op. 7

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Divertimento în mi bemol major pentru vioară, violă și violoncel, K 563

Artiști